Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)
RSS

Friday, March 2, 2012

Buka akaun Tabung Haji sejak lahir


MELAKA: Umat Islam di negara ini, termasuk bayi yang baru dilahirkan disarankan membuka akaun di Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji).

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, ia sebagai persiapan berjimat cermat selain persediaan awal kepada penabung untuk menunaikan fardu haji ke Makkah pada masa hadapan.

Katanya, Melaka kini berjaya melaksanakan kempen mendaftarkan seramai 126,000 pelajar Islam sekolah menengah, rendah dan tadika membuka akaun dalam Tabung Haji.

“Hasil pendaftaran keseluruhan pelajar terbabit, nilai simpanan mereka kini mencecahkan RM106.37 juta.

“Daripada jumlah itu, 33,000 terdiri pelajar sekolah rendah dan tadika yang menyimpan RM17.7 juta manakala bakinya terdiri pelajar sekolah menengah dengan nilai simpanan sebanyak RM78.5 juta,” katanya di sini baru-baru ini.


Beliau berkata, kejayaan seramai 126,000 pelajar Islam ini mendaftar sebagai penabung adalah atas usaha kerajaan negeri yang menaja sebanyak RM2 untuk mereka.

“Pada tahun ini, kerajaan negeri melalui Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) menyumbangkan RM98,294 lagi bagi pembukaan akaun Kelab Taha Tabung Haji untuk 49,147 pelajar sekolah menengah dan rendah,” katanya.

Beliau turut menjelaskan, sehingga kini, seramai 322,00 atau 64.14 peratus daripada 102,000 penduduk Islam di negeri ini menjadi pemegang akaun tabung haji dengan nilai simpanan sebanyak RM884.1 juta.

*** korang dah buka akaun Tabung Haji lom?.. aku wat potongan gaji bg akaun Tabung Haji untuk aku dan anak aku.. kalau tak potong terus belum tentu lagi aku menyimpan.. huhuhhuuuu...


0 comments:

Post a Comment