Welcome to my blog, hope you enjoy reading :)
RSS

Monday, July 16, 2012

iStERi-IsTeRi AsKar

tengok tajuk tak tahan.. takut siot.. hehehee... macam lam cite army wives plak.. tapi nie citer versi aku sendiri sebagi isteri kepada seorang askar.. ahaks... dah 5 tahun aku kahwin. macam2 benda telah aku lalui... 

pertama, duduk serumah tapi boleh kira bapa jam jerk aku jumpa hubby aku.. lebih2 lagi kalu kena duty 24 jam or 12 jam.. aku kan bekerja.. balik dah petang.. sampai umah hubby aku dah masuk keja.. 6 petang 6 pagi or 6 petang 6 petang... bila nyer nak jumpa kan.. setiap minggu.. ade satu or 2 hari kena duty.. menyampah aku.. macam tak de orang lain lg yang keja..

kedua, bila operasi.. bukan sehari dua.. seminggu dua ok lagi.. kena 3 bulan ... lama tu... jiwa kacau dibuatnya.. hihihi..korang pernah kena tinggal lama2 tak.. x kan.. tapi aku tak kisah.. sebab dari bercinta, tunang, kahwin, aku pon jarak jauh.. jarang jumpa.. so bila dah dok serumah kalau kena tinggal pon tak bapa nak meroyan lah kan.. 

ketiga, bila dah kahwin dengan askar secara automatik aku kena join BAKAT.. Menyampah aku nak layan..kalu datang pon secara paksa.. tak datang suami kena denda.. ntah aper2.. dah lah bila time mesyuarat baru nak panggil aku.. kalu ade aktiviti yang best2 tak pernah lak nak ajak.. minggu lepas ade mesyuarat agung.. tapi aku cabut awal..malas nak layan.. membebel-bebel jerk.. tak kuasa mak nak dengar.. nasib baik aku lepas cabut.. kawan hubby aku nak cabut tapi tak dapat.. hihihiii.. 

keempat, nie kalau dok kuarters.. kuarters dah lah buruk.. macam dok zaman jepun.. kotor plak tu.. isteri2 yang x bekerja dok menganyam ketupat x abis2.. dari pagi sampai ke tengah malam.. bingit telinga.. sembang dekat2 pon macam dok jauh beribu batu.. sakit kepala.. kalau nak ke pasar malam atau ke kedai.. make up bukan main lagi.. macam nak ke disko dah aku tengok.. dasyat tol.. 

18 comments:

Suraya Noor said...

salam..
slmt berpuasa.
hehehehe...
terjumpa lak blog ni..
saya isteri askar jugak..
merasa jugakla suma yg dikata tu..
tp sy ngn suami tgal jauh2..lg la merasa.hehehe..
pasal bakat tu,mula2 sy rasa cmtu gak..
rasa tak nmpk pekdahnya..
smpi skrg sy rasa cmtu..
tp kan,takyah la pkiaq pekdahnya utk kita..
sy baru join futsal hari tu..4 penjuru..join ngn isteri2 lain..
mmg syok klu jumpa yg 'gu' ngn kita...
yg bab keempat tu...suami pun amek gk kuarters..
takla buruk sbb 'dibarukan' kot..
cuma yg kadang2 seram bila sy dtg,tp suami kena keja,bg sy umh tu besaq utk kami berdua ngn anak.jd kdg2 seram tu mai la.hehehehe..
bab yg ngumpat2,mekap tu,sy tak amek pot pun..
lantakla depa..sy tak kacau depa..hehehe...sy dtg hjg mggu,sy duk ja dlm umah..
klu ptg2 tu,kuaq sat dpn umh,sembang2 besa ja sbb kdg2 hidup ni kena jugak bermaysarakat...n kena sedaq dlm bermasyarakat ni,mcm2 ada..hehehehe....rambut sama hitam..hati lain2..janji kita amek yg baik ja..yg buruk tu kita tgaila..hehehehehehe....slmt berkenalan!!

yatt said...

tq... sebelum nie pon sy dok berjauhan.. tapi disebabkan ade geng tu yang dapat pindah melaka... wah best nyer main futsal.. bakat sini tak de dengar aper pon.. kroni lebih.. selamat berkenalan jga.. :)

Suraya Noor said...

iyaka..bakat 25ramd aktif gak kot.ntahla.heheheh...sblm2 ni sy da p gak.tp takla menarik sgt...tiba2 lak ada pertandingan 4 penjuru camni..tu yg best tu..pasni kami p 8 RAMD lak..pertandingan kat sana..myb kt cni tak rasa kroni sbb lebih kurg sama ja suma..hehehehe..sy ni klu leh nak sgt biaq suami terus ja keja kt kem 25 tu..tp tu la..org kt bentong tak sudi nk tukaq ngn sy...terpaksa la suh asben la mai kt sy...cian jgk nnt bila asbne terpaksa tukaq tpt keja...suasana keja,nk sesuaikan diri lg..tp nk bt cmna...famili 1st kan??

yatt said...

betul2... hb sy dah boring dah dok melaka nie.. nak mintak pi tukar pat len tapi tak dapat lagi.. hihii

Suraya Noor said...

sabaq ja la...pendek kata,jd isteri askar ni.kena byk sabaq.

teratai biru said...

banyak pengalaman ni akak..boleh dijadikan panduan kepada saya yang baru belajar.. blog saya ttp://bungatulip86.blogspot.com/
salam perkenalan kak..

Noor Azreena Abdullah said...

assalammualaikum,sy pun isteri tentera gak...dulu suami sy dok miri 20ramd...tp ms tu zaman bercinta la...pastu posting g 8ramd...sy dok jauh ngan suami time tu...dr kawin sampai la ank umo 1tahun..dpt tukar ke 515aw kl...huhuhuh br 2 tahun dok sm kat kl suami ditukarkan ke 25ramd dgn alasan mengisi jawatan...br 2 tahun merasa dok ngan suami...kalo tak ley adjust terpaksa la sy berulang alik hari2 dr kl ke bentong mengajar...huhuhh..apepun selamat berkenalan...

Anonymous said...

anon kat atas.

tak pernah cerita camtu..dan jaga cket bahasa tu bila berbicara.tak semua camtu.kami ada maruah ok.yg biasa dgar,lelaki yg byk bt perangai cmtu.tak kira la bujang atau pun dah kawen.haaa...yg tu mmg byk dgar.jangan nak nafi lak.

yatt said...

komen2 yang tak sedap di dengar akan ku delete... suka suki jerk nak cakap macam tu.. wat kotor ruangan nie jerk..

Noor Suraya said...

batoi kak..setuju...kojaq ayat tu...harap2 nnt bila dia kawen dia benti la keja jd askar..sbb nnt kot2 bini dia yg jd camtu.

Audadi Anaqah said...

salam..akak2 semua..syok plak bace komen2 ttg askar ni...sy pon akn mnjdi army wife...tgk mcm payah je kan nk jdi armywife tapi da jdoh nk buat cm ne kan...so kalo kita xjoin BAKAT xpe ke?xkn kena tndakan plak pd suami...

dewi mardhiah Zainal said...

huhuhuhu kesian kita bini2 askar ni kan kak.. dari mula bercinta sampai lah kahwin berapa hari sangat je la dapat jumpa dengan en hubby..

Noor Suraya said...

huuu...sabaq ja la...sy pn tgh ngndg,suami kna p ops 2 bulan...bulan 10 ni balik..ni dgaq crita bulan 12 kena p sabah lak 3 bulan.hmmm....masa tu nk bersalin.taktau la kalau jd p sabah,ntah smpt ntah tidak jumpa baby baru lahir..sian kat anak2 sebenaqnya bila selalu kena tgal cmni...anak sulung ni,kesian dia...orang lain suma ada abah..dia ja ngn mak ja...

MayQueen Evone said...

Salam akak2 smua..
Sy pun isteri askar juga.. mula2 bkawen tu mmg payah nak sesuaikan diri bla suami jarang ada di rumah.. siang sy keja bla blik ptg suami pula turun keja kdg2 smpi 3 4 ari x jupe.. x pernah sekali pun ikut bakat bca dri cerita akak suraya noor said mcm best je.. org tgk kahwin ngan askar mmg blh jupe ari2 tp hakikat sebenar hanya kita isteri2askar je yg tahu betapa sunyi nya bla suami jauh dri kita..

Noor Suraya said...

wslm...akak mmg pjj drpd kawen lg..mula2 takleh trima gak.tambah2 masa ngndg anak sulung....tp la ni dah leh trima dah.cuma sian kat anak ja..masa tak kawen dulu,taktau lak askar ni kejanya kelaur masuk hutan sbb abah akak dulu semboyan.taklak p operasi ka apa ka...kt kem ja..ni dpt laki askar melayu,haaa...naseb la.hehehehe....BAKAT mmg OK kalau kita leh sesuaikan diri kita..kalau yg tak best tu,akak cepat2 call asben amek akak balik.hahahah...lgpun akak bukan duk sama ngn asben..kalau akak dgaq ada aktiviti best ja akak balik umah asben..hehehehe..kalau dak,asben la mai umah akak....orang kata,askar takdak keja,haaa...akak pon baru tau..belambak keja askar smpi nak jumpa anak bini pon payah...banjir pon depa kena standby..orang nk berdemontrasi pon,askar jugak kena standby...tu tak termasuk,eksesais depa,operasi depa,admin depa..macam2 la...sbb tu akak selalu kata kat diri sendiri...kalau askar tu hebat,tapi sebenaqnya,isteri2 askar lagi hebat....

Anonymous said...

stujuuu

Rumpai Laut com said...

Tabahnya isteri2 askar...Semoga berbahagia

Anonymous said...

bf saya atm.. saya terima dia seadanya.. saya tabik kat akak2 semua memang kuat dari askar hehe...
syahirahrazi.blogspot.com

Post a Comment